<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Xi på vei til Europa

Kinas president Xi Jinping er på vei til Europa og er ventet å lande i Paris senere søndag. I tillegg til Frankrike skal han besøke Ungarn og Serbia.

Publisert 5. mai 2024 kl. 09.06
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 144 ord
MIDTØSTEN-SAMTALER: Kinas president Xi Jinping er ventet å landet i Paris søndag ettermiddag. Her er Frankrikes president Emmanuel Macron på besøk i Beijing i april i fjor. Foto: NTB

Samtalene med franske ledere risikerer å bli preget av uenighet om krigen i Ukraina og om økonomiske konflikter. De skal også handle om Midtøsten og klima, ifølge meldinger fra den franske presidentens kontor.

Møtene med president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skal holdes mandag. Etter det fortsetter han til Serbia og Ungarn, der Xi møter noen av Europas mest Kina-vennlige ledere.

På forhånd har Macron sagt at alt må gjøres for at Kina blir involvert i de store globale spørsmålene, slik at landet kan bidra til verdens stabilitet og internasjonal orden.

Serbia har et tett samarbeid med Kina og er også med på det store kinesiske infrastrukturprosjektet – Belte-vei-initiativet – som er ment å bli en slags moderne silkevei mellom Asia og Europa.

Regjeringen til Viktor Orban i Ungarn er også regnet som Kina-vennlig, og i likhet med Serbia er landet med i Belte-vei-initiativet.

(NTB)