<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen flat i påvente av Israel

Oljeprisen er opp torsdag morgen flat etter det kraftige fallet i går. Markedet venter enda på Israels reaksjon.

Publisert 18. apr. 2024 kl. 08.39
Oppdatert 18. apr. 2024 klokken 08.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
TROR RISIKOPREMIEN MINKER: Vandana Hari, adm.direktør Vanda Insights Foto: Bloomberg

Brent-olje er torsdag morgen opp 0,09 prosent til 87,37 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,04 prosent til 82,72 dollar fatet.

Oljelagrene i USA steg med 2,7 millioner fat til 460 millioner fat i uken som endte den 12. april. Dette er nesten det doble av hva analytikerne forventet. De svake amerikanske dataene overskygget virkningen av geopolitiske spenninger, mens markedet venter på Israels svar på Irans nylige angrep.

«Markedet ser ut til å ha diskontert muligheten for en israelsk gjengjeldelse etter Irans angrep lørdag, noe som tyder på at den siste risikopremien mellom Israel og Iran kan ha erodert,» forteller Vandana Hari, grunnleggeren av Vanda Insights.

«For tiden er det en premie på 5 til 10 dollar per fat bakt inn i prisen, men uten eskalering kan prisene falle,» sier Goldman Sachs Group Inc.

I løpet av årets første tre måneder solgte Teheran i gjennomsnitt 1,56 millioner fat olje per dag, hovedsakelig til Kina, noe som er det høyeste siden tredje kvartal i 2018. 

Irans oljeindustri har funnet måter å omgå sanksjoner på, og siden hovedkunden er Kina, er Iran i stor grad beskyttet mot vestlig press.

USA har gjeninnført sanksjoner mot Venezuelas olje. Republikanerne har også lagt frem en ny bistandspakke med nye sanksjoner mot iransk olje, som skal til avstemming senere i uken.