<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia trenger en oljepris nær 100 dollar

Verdens største oljeprodusent skal diversifisere vekk fra olje, men det koster. For å unngå budsjettunderskutt, må oljeprisen stige.

Publisert 19. apr. 2024 kl. 10.34
Oppdatert 19. apr. 2024 klokken 10.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
Mohammed bin Salman NTB

Saudi-Arabia trenger en oljepris på 96,20 dollar fatet for å gå i null i budsjettet sitt, gitt dagens produksjonsnivå på 9,3 millioner fat per dag. Det mener Det Internasjonale Pengefondet (IMF), ifølge Bloomberg.

Det nivået har man ikke sett siden høsten 2022. Oljeprisen har med enkelte unntak ligget under 90 dollar fatet gjennom hele 2023, og inn i 2024. Fredag står oljeprisen i 87,60 dollar fatet, ned fra en topp på 91 dollar forrige uke.

Saudi-Arabia, med kronpris Mohammad Bin Salman i førersetet, har store planer om ekspansjon og diversifisering vekk fra energiprodusering i fremtiden. Imidlertid krever disse planene store og dyre investeringer.

Så langt har mesteparten blitt finansiert med oljeinntekter. Imidlertid har det økte pengebehovet ført til at Riyadh har økt utstedelsen av lånepapirer. I januar ble obligasjoner for 12 milliarder dollar solgt, noe som tilsvarer halvparten av det forventede budsjettunderskuddet.

Mulig reversering

Saudi-Arabia, som er verdens nest største oljeprodusent, har holdt tilbake produksjonen i tråd med retningslinjene til OPEC. Saudis regjering var selv blant pådriverne for kuttene, som hadde som mål å redusere overskuddsproduksjon og øke oljeprisene.

På trossa av produksjonskuttene, har imidlertid oljeprisen strevet med å holde seg oppe. Økt produksjon i USA og andre vestlige land er blant årsakene til den stabile prisen. Uro i Midtøsten har tidvis sendt oljeprisen opp, for så å falle tilbake igjen innen rimelig tid.

Flere begynner nå å spekulere i hvorvidt deler av kuttene vil reverseres når OPEC samles igjen i starten av juni. 

Gitt at produksjonskuttene reverseres og produksjonen går tilbake til det gamle nivået på 10,3 millioner fat per dag i løpet av neste år, vil break-even-prisen være på 84,70 dollar fatet, ifølge IMF.