<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rannfrid Rasmussen, Norges rikeste kvinne, er død

Norges rikeste kvinne gikk bort søndag 14. april, 89 år gammel.

Publisert 18. apr. 2024 kl. 10.57
Oppdatert 18. apr. 2024 klokken 15.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 329 ord
Rannfrid Rassmussen begraves i Kristiansand kapell tirsdag neste uke. NTB scanpix

Det melder Avisen Kristiansand.

Rasmussen var Norges rikeste kvinne, med en formue på 9 milliarder kroner. Formuen stammer fra Rasmussengruppen. Gjennom investeringsselskapet Rannfrid Rasmussen Investment eide hun 24,1 prosent av aksjene, samt 3,25 prosent privat.

Hun var datteren til Einar Rasmussen senior, som grunnla Rasmussengruppen. Hennes bror Einar Rasmussen var i lang tid styreleder i familiekonsernet. Brorens familiegren har hatt hovedkontroll over konsernet, med flesteparten av A-aksjene.

Rasmussen, født 30. januar 1935 i Kristiansand, var lektor i matematikk. Hun hadde en bred akademisk bakgrunn, og som ung studerte hun språk både i England og Frankrike, så vel som på mellomfagsnivå senere her i Norge. På slutten av 80-tallet ble hun cand. scient. i matematikk ved Universitetet i Oslo.

Rasmussen etterlatter seg fire barn. Tre av disse, Anne Dahl, Per Otto Rasmussen Dahl og Jon Christian Dahl, er blant aksjonærene i Rasmussengruppen, med mindre poster. Per Otto sitter i styret i gruppen.

I 2022 hadde Rasmussengruppen en bokført egenkapital på 27,8 milliarder kroner.

Sørlandets rikeste familie

Rasmussengruppen ble etablert i 1936 av Einar Rasmussen senior. Dette ble den første skipseiende delen av selskapet, som bygget seg opp en betydelig virksomhet innen internasjonal skipsfart etter andre verdenskrig. Selskapet satset på tradisjonell tank- og bulkskipsfart, i tillegg til utvikling av nisjeprodukter som blant annet bøyelastere og bolig- og serviceplattformer. På det meste hadde gruppen en flåte på 20 enheter.

Rundt 2000-tallet endret gruppen strategi og satte fokuset på finansielle investeringer, eiendom og shipping/offshore. Gruppen sitter på større eierandeler i en rekke selskaper, børsnoterte som ikke-børsnoterte, og som spenner bredt over flere bransjer – både i Norge og internasjonalt. Store millionverdier er knyttet til investeringene i det børsnoterte gjeldsporteføljeselskapet B2Holding og i eiendomsselskapet Avantor.

Rasmussengruppen er også største eier i seismikkselskapet Shearwater Geoservices, samt storaksjonær i mobilselskapet ICE, Oda Group Holding og kreftvaksineselskapet Vaccibody. Rasmussen-familien er i dag en av Sørlandets aller rikeste, og formuen – som har sitt utspring fra familiens tidligere shippingvirksomhet – har de siste årene tatt kvantesprang i takt med gode finansielle investeringsvalg.