<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB tjente 10,2 milliarder kroner i første kvartal

DNBs rentenetto skuffet analytikerne i første kvartal. Storbanken la frem et nettoresultat på 10,2 milliarder kroner.

Publisert 23. apr. 2024 kl. 07.31
Oppdatert 23. apr. 2024 klokken 08.45
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 663 ord
TØFFERE TIDER: Nå merker Norges største bank effektene av at rentetoppen trolig er nådd. Her representert ved Konsernsjef Kjerstin Braathen. Foto: Iván Kverme

DNB la tirsdag morgen frem førstekvartalstall som viste et resultat etter skatt på 10,2 milliarder kroner, noe som var 2,6 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor. Til sammenligning ventet analytikerne et nettoresultat på 9,3 milliarder kroner, ifølge konsensusestimater innhentet av Infront.

DNBs netto renteinntekter endte på 15,5 milliarder kroner i kvartalet, tilsvarende en nedgang på 2,9 prosent fra forrige kvartal. På forhånd var det ventet netto renteinntekter på litt over 16 milliarder kroner.

– En sterkere start på året enn ventet styrker troen på at norsk økonomi er på vei mot en myk landing. Norge har lykkes med å holde folk i arbeid og samtidig få ned prisveksten på en kontrollert måte. 2024 ligger også an til å bli et år med vekst i reallønningene. Det er gode nyheter, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

Rundt en av fjerdedel DNBs inntekter i første kvartal kom fra den internasjonale virksomheten.

Tar lite tap

DNB tar knapt tap i «krisesektor, skrev Finansavisen om tapsavsetningene i næringseiendom i forbindelse med fjerdekvartalstallene. Den gang gjorde DNB tapsavsetninger på 122 millioner kroner innen næringseiendom. 

I første kvartal var DNBs samlede tapsavsetninger på 323 millioner kroner, mens analytikerne ventet tapsavsetninger på 895 millioner kroner i snitt.

I kvartalsrapporten skriver storbanken at utlånsporteføljen har vist seg å være robust gjennom rentehevingene, både i personmarkedet og bedriftsmarkedet.

Årlig organisk vekst i utlån forventes å ligge stabilt på 3-4 prosent over tid, men banken påpeker at det kan forekomme lavere eller høyere vekst i enkelte år. Det antas at låneveksten vil være moderat gjennom første halvdel av 2024, ifølge DNB.

Videre opprettholder DNB sitt mål om å øke inntektene fra provisjoner og gebyrer med 4-5 prosent årlig, samtidig som de sikter på å holde kostnadsgraden under 40 prosent.

DNB

 
(Mill. kr) 1. kv./24 1. kv./23
Netto renteinntekter 15.526 14.600
Sum inntekter 20.398 19.988
Resultat før skatt 12.789 13.639
Resultat etter skatt 10.203 9.403

Resultatfall i Markets

DNB Markets hadde inntekter på 2,2 milliarder kroner i første kvartal, mot nesten 2,4 milliarder kroner i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt endte på 821 millioner kroner, mens nettoresultatet bikket milliarden i fjor.

«Corporate finance i fritt fall», skrev Finansavisen om ABG Sundal Colliers inntekter som var ned 33 prosent i første kvartal.

DNB Markets investeringsbankvirksomhet (IBD) hadde inntekter på 395 millioner kroner i første kvartal, opp fra 338 millioner kroner i fjor. 

Passerte 1.000 mrd.

Inntektene fra andre kundeaktiviteter enn utlån og innskudd (provisjonsinntekter) endte på 2,7 milliarder kroner dette kvartalet. Det er en økning på 2,6 prosent fra samme kvartal i fjor, og utgjør dermed det beste førstekvartalet for denne inntektsposten noensinne.

Bak utviklingen ligger blant annet en kraftig vekst i inntekter knyttet til sparing og investering. DNB Asset Management forvalter nå over 1 000 milliarder kroner på vegne av fondskundene.

– At vi har klart å passere denne milepælen skyldes blant annet en økt bevissthet rundt fondssparing blant kundene våre. Vi ser det ved at vår populære Spare-app får flere og flere brukere, og gjennom #huninvesterer-kampanjen, som nå er inne i sitt femte år. Stadig flere oppretter månedlige spareavtaler, sier Braathen.

Sliter med Sbanken

Sbanken var ute mandag denne uken og varslet om et rentekutt på 0,15 prosentpoeng. Den laveste renten til den heldigitale banken er dermed 5,32 prosent flytende nominell rente.

«Til tross for utfordringene de siste månedene, har Sbanken fortsatt flere lånekunder og større utlånsvolum enn da oppkjøpsplanene ble kjent i april 2021», skriver DNB i kvartalsrapporten.

I første kvartal ble alle Sbanken-konseptets kundedata overført til én felles teknisk plattform i DNB. Med det er den tekniske og juridiske fusjonen mellom Sbanken og DNB fullført.

– Selve flyttingen gikk bra, og det er vi glade for. Samtidig forstår vi at kundene ikke har bedt om disse endringene, og vi tar med oss tilbakemeldingene deres videre. Nå skal vi gjøre alt vi kan for å vise at Sbanken fortsatt er en utfordrer i det norske bankmarkedet - med brukervennlige tjenester og gode priser, sier Braathen.