<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får lavere rente av fedmemedisin

Novo Nordisk eser ut med fedmesuksessen sin – og tvinger Danmarks sentralbank til å holde rentene nede, ifølge Danske Bank.

Publisert 16. aug. 2023 kl. 15.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 485 ord
LAVERE LÅNEKOSTNADER: For danskene, her representert ved danske fotballsupportere i kampen mellom Danmark og England for to år siden. Foto: NTB

Den danske legemiddelgiganten Novo Nordisks suksess tvinger Danmarks sentralbank til å holde styringsrenten nede, melder Bloomberg og viser til et nytt notat fra Danske Bank.

Danske Bank mener det finnes en «direkte kobling» mellom den danske legemiddelindustriens voksende rolle og den danske kronens styrkelse, som igjen utvider spreaden mellom Danmarks styringsrente og Den europeiske sentralbanks (ESB) rente.

«Det kan virke rart at vekttapsmedisin påvirker rentene i Danmark, men det gjør det», sier senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank til Bloomberg, med henvisning til legemidler som Novo Nordisks fedme- og overvektsbehandling Wegovy.

Danske Bank vurderer at legemiddelsektorens vekst vil styrke Danmarks eksterne balanse ytterligere og styrke den danske kronen, og at dette vil tvinge Danmarks sentralbank til å utvide sine valutareserver og utvide rentespreaden ytterligere på mellomlang sikt.

Sentralbankens mandat er å holde danskekronen stabil mot euroen, og det seneste året har den løftet styringsrenten langsommere enn ESB for å holde valutaen nede. Dette har ført til en spread på 40 basispunkter mellom den danske styringsrenten, som nå er på 3,25 prosent, og den europeiske, som er på 3,75 prosent (innskuddsrenten).

Kurshopp i Køben

Tirsdag i forrige uke ble det kjent at Wegovy også reduserer risikoen for alvorlige hjerte- og karhendelser, etter funn i en ny studie. Dette sendte Novo Nordisk-aksjen opp hele 17 prosent i København-handelen, og den er nå opp mer enn 30 prosent hittil i år. Seneste år er aksjen opp mer enn 60 prosent.

Kurshoppet har gjort Novo Nordisk mer verdt enn hele den danske økonomien, og sendt selskapet opp på en annenplass blant Europas mest verdifulle selskaper.

Noen dager senere rapporterte Novo Nordisk om 43 prosents resultatvekst i første halvår i år, til 39,2 milliarder danske kroner. Omsetningen økte til 108 milliarder danske kroner, fra 83 milliarder i første halvår i fjor, løftet av eskalerende etterspørsel i USA.

«Veksten drives av økende etterspørsel etter våre behandlinger for diabetes og fedme, og vi betjener flere pasienter enn noen gang tidligere. Resultatene i de første seks månedene har gjort det mulig for oss å justere utsiktene for hele året», sa konsernsjef Lars Fruergaard Jørgensen.

Novo Nordisks nye guiding peker mot en salgsvekst på 27–33 prosent i år, mot tidligere 24–30 prosent. Driftsresultatet ventes å vokse med 31–37 prosent i år, mot tidligere 28–34 prosent.

Driver en hel økonomi

Sydbank estimerte i forrige uke at legemiddelindustrien har styrket Danmarks bruttonasjonalprodukt med nær 2 prosentpoeng siden utgangen av 2021, og at den danske økonomien ville stagnert det seneste halvannet året om det ikke var for farmasiselskapene, ifølge Bloomberg.

Seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel i Sydbank sa til nyhetsbyrået at legemiddelsektorens sterke oppgang har «kamuflert» en oppbremsing i andre deler av økonomien.

«Det er et luksusproblem at vi har et selskap som er så innovativt og selger så mye, men det er en fare dersom Novo ikke kan levere den veksten – hvis det ikke kan fortsette å innovere eller hvis USA innfører streng priskontroll på dets produkter, kan det legge press på den danske økonomien», sa han.