<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et giftig regime

Ukraina markerer tirsdag begynnelsen på det som endte i «Maidan»-revolusjonen i 2014. Det vekker reaksjoner i Kreml.

Publisert 21. nov. 2023 kl. 15.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
MARKERER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB

Ukraina markerer tirsdag «Verdighetens og frihetens dag». Markeringen viser til den 21. november 2013 og begynnelsen på masseprotestene som munnet ut i «Maidan»-revolusjonen i februar 2014 og avsettelsen av den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj.

Revolusjonen markerte et tydeligere skille mellom Ukraina og Russland, som ikke lenge etter invaderte og annekterte Krim.

– I virkeligheten et kupp

21. november-markeringen går derfor ikke upåaktet hen i Kreml. 

KREML-TALSMANN: Dmitrij Peskov. Foto: NTB

– Det at revolusjonen ble støttet fra utlandet er blitt anerkjent, direkte og indirekte, av representanter fra andre nasjoner, og er ingen hemmelighet for noen. Vi kaller det «Maidan», men i virkeligheten var det et kupp – et kraftfullt og internasjonalt støttet kupp, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov i kommentarer som ifølge CNBC er gjengitt av Tass.

Peskov presenterte ikke bevis for påstanden, som Russland har satt frem gjentatte ganger.

– Første seier i dagens krig

I en tale til folket tirsdag karakteriserte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj «Maidan»-revolusjonen som «den første seieren i dagens krig.»

– For 10 år siden gikk ukrainere til sin første motoffensiv mot lovløshet, vår underkastelse og forsøket på å frarøve oss vår europeiske fremtid. (...) Det var en seier mot likegyldighet, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

MER UKRAINA-HJELP: Fra USA og forsvarsminister Lloyd Austin, som her håndhilser på Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov. Foto: NTB

Samtidig omtaler Russlands spesialambassadør Rodion Mirosjnik Zelenskyjs regjering i lite flatterende ordelag.

– Det nåværende regimet er giftig, og vi ser akkurat nå ingen muligheter for sameksistens, sa han ifølge Reuters til pressen i Moskva.

– En beroligende tablett

Videre henger det russiske regimet seg opp i hjelpepakken fra USA til Ukraina på 100 millioner dollar, en pakke som skal gå til panservernvåpen og luftvernmissiler. Samtidig lovet utenriksminister Lloyd Austin, under sitt besøk i Kyiv, fortsatt støtte – til tross for usikkerheten rundt budsjettenighet i Kongressen. 

– Dette er ingenting mer enn en beroligende tablett til (Ukraina-president Volodymyr) Zelenskyj fra internasjonale velgjørere, sier Russlands USA-ambassadør Anatolij Antonov ifølge CNBC på Telegram.

– Det er viktig for Vesten å forstå at Russland, som kjemper for sine nasjonale interesser og sikkerhet, ikke kan beseires på slagmarken. Enhver leveranse av vestlige våpen til en «post-sovjetstat» er en forlengelse av smerten for det bankerotte Kyiv-regimet, fortsetter han.