<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IMF: Subsidiekappløp vil skade Europas økonomi

Et subsidiekappløp med USA og Kina vil skade Europas økonomi, mener det internasjonale valutafondet (IMF).

Publisert 19. apr. 2024 kl. 20.20
Oppdatert 19. apr. 2024 klokken 21.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 306 ord
FEIL RETNING Å GÅ: Et subsidiekappløp og «proteksjonistisk» politikk, er ikke veien å gå for Europas «skrantende» økonomi, mener IMF. Foto: Reuters

IMF oppfordrer EU til å se bort i fra å føre «proteksjonistisk» politikk, og i stedet fokusere på å løfte indre handelsbarrierer.

Å forsøke å kopiere den grønne amerikanske subsidiepakken, Inflation Reduction Act (IRA), med over 369 milliarder dollar i subsidier og skattelettelser for grønn teknologi, vil det skade Europas allerede «skrantende» økonomi, mener fondet.

I sin siste perspektivrapport på europeisk økonomi, skriver IMF at dersom EU hiver seg på subsidiekappløpet vil det dempe regionens bruttonasjonalprodukt med 0,6 prosent. 

Å redusere kostnadene knyttet til interne handelsbarrierer med 10 prosent derimot, vil regionens bruttonasjonalprodukt på lengre sikt kunne øke med 7 prosentpoeng, skriver de.

«Skadelig globalt»

«Som en veldig åpen økonomi, er vårt fremst råd til Europa å ikke bli proteksjonistisk», uttalte europeisk direktør i IMF, Alfred Kammer, til Financial Times (FT). 

«Proteksjonisme kommer til å være skadelig globalt, og et subsidiekappløp er ikke i Europas interesse», uttalte han videre.

IMFs rapport kommer i kjølvannet av økt bekymring hos europeiske politikere til hvordan regionen skal takle konsekvensene av å bli skvist mellom nye handelsbarrierer og større spenning mellom USA og Kina.

«Andre regioner spiller ikke lengre etter regelboken og tar aktive valg for å styrke deres konkurranseevne», uttalte Italias tidligere statsminister som nå reviderer EUs konkurranseevne, Mario Draghi, i en tale denne uken.

USA vil vokse tre ganger mer

Krefter i Brussel vurderer nå å innføre tariff på import av kinesiske biler. Samtidig har EUs president, Ursula von der Leyen, uttrykt ønske om subsidier for å styrke EUs produksjon av forsvarsutstyr. 

Denne uken fremmet også Frankrike, med Italia, Spania, Nederland og Polen i ryggen, et forslag om reformer som i enda større grad vil integrere regionens finansmarkeder. Forslaget ble stemt ned av en rekke mindre nasjoner, skriver FT.

IMF skriver videre i sin rapport at de estimerer at USAs bruttonasjonalprodukt vil vokse med 2,7 prosent i år, mer enn tre ganger mer enn estimatene for eurosonen på 0,8 prosent.