<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FTX saksøker Bankman-Frieds foreldre

Den nye ledelsen ved det fallerte kryptovalutabørsen hevder foreldrene til grunnlegger Sam Bankman-Fried kanalisert mange millioner av dollar ut av selskapet på ulovlig vis. 

Publisert 20. sep. 2023 kl. 10.11
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 627 ord
I FENGSEL: FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried hevder at foreldrene hans ikke var involvert i noen av de relevante delene av virksomheten.  Foto: Bloomberg

Restene av kryptobørsen saksøker foreldrene til Sam Bankman-Fried, og hevder at de beriket seg selv ved å sluse millioner av dollar gjennom tvilsomme overføringer og misbrukte midler fra kryptovalutabørsen sønnen deres grunnla, melder Financial Times.

SAKSØKT: Barbara Fried, som er professor ved Standford Law School og moren til Sam Bankman-Fried. Foto: Bloomberg

Under en rettsak denne uken hevdet kryptovalutabørsen at Joseph Bankman og Barbara Fried, som begge er professorer ved Stanford Law School, brukte sin innflytelse til å få overført penger fra børsen og til veldedige formål. 

FTX mener at faren Bankman, som også er skatteadvokat, i tillegg skal ha gitt gaver til familie og venner med FTX' midler, og ved ett tilfelle skal han også ha kjøpt flyreiser og billetter til et Formel 1-løp i Frankrike. 

Moren, Fried, mener FT har brukt sin innflytelse til å trekke millioner av dollar ut av Bankman-Fried og en medarbeider for «Mind the Gap», en såkalt Super-Pac som hun var med å grunnlegge for å hjelpe demokrater med å vinne embeter under den amerikanske valgkampen i 2020. Hun skal også ha presset FTX-innsidere til å til å ulovlig vis omgå de føderal finansieringslovene for valgkamper, hevder FTX.

Familiebedrift

Sønnen deres Sam Bankman-Fried, som ble arrestert i desember i fjor etter at FTX kollapset med et hull på flere milliarder dollar i regnskapet, har tidligere hevdet at foreldrene hans «ikke var involvert i noen av de relevante delene» av virksomheten. Og de er heller ikke siktet for en forbrytelse, skriver FT. 

Det har imidlertid ikke stoppet FTX' advokater, som forsøker å få tilbake midler fra enkeltpersoner og virksomheter som er relatert til den nedlagte børsen. De hevder at begge foreldrene var veldig involvert i børsen helt fra begynnelsen og frem til kollapsen. 

«Allerede i 2018 beskrev Bankman Alameda som en «familiebedrift» – en setning han gjentatte ganger brukte for å referere til FTX Group,» hevder advokatene. 

Alameda Research var FTXs tilknyttede hedgefond.

Selv da FTX raskt ble insolvens i fjor skal foreldrene ha diskuterte overføringer av kontantgaver på 10 millioner dollar samt en luksuseiendom på over 16 millioner dollar på Bahamas, hevder advokatene. 

«Dette er et farlig forsøk på å skremme Joe og Barbara og undergrave juryprosessen bare dager før rettssaken til deres barn begynner,» heter det i en felles uttalelse fra Bankman og Frieds advokater og la til at beskyldingene fra FTX er fullstendig feil. 

Lekket informasjon om eks-kjæreste

Bankman-Fried er for tiden i fengsel i påvente av en rettssak i oktober på grunn av flere kriminelle anklager som han ikke har erkjent straffeskyld for. I august ble kausjonen på FTX-grunnleggeren tilbakekalt etter påstått vitnepåvirkning

Ifølge aktor i den saken skal gründeren ha lekket private dagbokoppføringer av sin eks-kjæreste, Caroline Ellison, til The New York Times etter at hun erklærte seg skyldig i føderale anklager i desember 2022.

Ellison, som også er tidligere adm. direktør i Bankman-Frieds mislykkede krypto hedgefond, Alameda Research, har samarbeidet med regjeringen siden desember og forventes å være et nøkkelvitne for påtalemyndigheten.

Påtalemyndigheten beskrev Bankman-Frieds opptreden som et forsøk på å diskreditere Ellison, og karakteriserte det som et «middel for indirekte vitneintimidasjon gjennom pressen».

FTX-sjef tilsto

Tidligere denne måneden ble det også kjent at den tidligere FTX-sjefen Ryan Salame, som hadde blitt en republikansk megadonor til mellomvalget i 2022, skal ha sagt seg skyldig i å ha konspirert for å gi ulovlige politiske bidrag og konspirert for å drive en ulisensiert pengeoverføringsvirksomhet, ifølge FT.

Han ble det fjerde medlemmet av Bankman-Frieds indre krets som kom til en avtale med påtalemyndigheten, etter at Gary Wang, Caroline Ellison og Nishad Singh også har innrømmet straffskyld.